Trauma

Van ontregeling naar veerkracht

 

Trauma is een verwonding.

Een wond die lichamelijk, maar ook emotioneel of psychisch kan zijn.

Of we een wond kunnen helen of verwerken op het moment dat hij ons wordt toegebracht, hangt met vele dingen samen. 

Wat we weten is dat wanneer verwerken van een trauma moeizaam gaat, stagneert of wordt uitgesteld, het kan zorgen voor langdurige last in het dagelijks leven.  

 

Wat voor de één traumatisch is, hoef dat voor een ander niet te zijn.

 

Helaas hebben we hier zelden zelf iets over te zeggen. Het is niet een 'keuze' die we maken, als het trauma ons veel meer doet dan we zouden willen. Het overkomt ons en onze reactie op een trauma is niet een bewuste actie. Hoe dit wel kan werken, licht ik nader toe in mijn blog. Klik op onderstaande link.

 

Om te kijken naar ons eigen helingsproces is het niet zozeer relevant wat er precies is gebeurd. We hebben vooral te onderzoeken wat er NU bij ons van binnen gaande is; in ons lijf, ons brein en onze gevoelens. 

En soms is dat wat ons overkomt zó pittig, dat onze binnenkant ontregeld is en we onszelf maar moeilijk kunnen begrijpen of volgen. Het kan ongelooflijk spannend zijn om die binnenwereld te verkennen, want door wat je is overkomen staan alle alarmbellen aan. Je stress systeem is in de war en eigenlijk is alles spannend.

En het is ook lastig omdat we nu eenmaal zelden onszelf écht van dichtbij bekijken.

Dus hoe doe je dat? En dat, terwíjl je je angstig, alleen of verdrietig voelt? 

In therapie gaan we op zoek naar jouw ingrediënten om jouw wonden te bekijken, onderzoeken, verzorgen en te helen. Je leert zo stap voor stap je stress systeem kennen, reguleren én begrijpen wat jíj nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. 

Behandelingen

 

Trauma sensitieve werkvormen

Daar waar er sprake is van ontwikkel- of rouwtrauma is er geen simpel medicijn. Er is werk aan de winkel in het onderzoeken, verkennen en groeien in vormen van omgang met jezelf en wat je is overkomen. Het is helemaal niet noodzakelijk om eerdere ervaringen te herbeleven. De effecten van wat je is overkomen zijn echter wel de kern van jouw herstel proces.

Alle werkvormen vanuit de Transactionele analyse, de NARM (gericht op ontwikkeltrauma), rouwtherapie, systemisch werken, Brainspotting, gesprekstechnieken en mijn jarenlange ervaring, maken dat ik vooral afstem op jouw proces.
Zelden gaat dit in een rechte lijn vooruit en het kan best een tijd duren voor je je weg vindt. Vooruitgang gaat niet sneller dan je eigen 'traagste' of meest 'beschadigde' delen gaan en dat is soms enorm lastig om te accepteren. Zo wil je hoofd misschien heel snel voorbij aan al het ongemak, maar zegt je lijf 'NEE!!!, ik wil graag wat rustiger aan vooruit'. 

Forceren werkt averecht en geeft ons systeem meer stress en angst. 

 

'Gras groeit niet sneller door eraan te trekken'

 

Het is de kunst om samen de juiste stappen te zetten om het vertrouwen in jezelf te vergroten.  We verkennen gedachten, gevoelens en ontregeling om samen toe te werken naar regulatie.

Reguleren is dat wat we doen als we in relatieve rust onze overlevingsreacties gerust kunnen stellen. Dit ondersteund hen om voorzichtig aan hun bijltje er bij neer te leggen. 

We reguleren als we onszelf beter begrijpen en verstaan. We bewegen soms naar de spanning toe, maar altijd op een manier die ons niet verder ontregeld. En dat is een zoektocht. Je ontdekt zo wat jou helpt aan interne en externe hulpbronnen om een gevoel van geruststelling en veiligheid te helpen vergroten.

Wat hiervoor nodig is verschilt per persoon.

Stap voor stap leer je oké zijn met alles in jezelf. 

 

Dat trauma onlosmakelijk verbonden is met ons lichaam geeft Anne Marsman (CCE Podium 2023) prachtig weer in haar speech. 

 

Brainspotting

Brainspotting werk zeer effectief als er sprake is van angsten, blokkades, stress, lichamelijke spanningen, lichamelijke klachten/ pijnen of niet goed te herleiden gevoelens die jou belemmeren.

Brainspotting is een  psychotherapeutische techniek die gebieden in de hersenen weet te bereiken, die we zelf met praten en andere technieken onvoldoende of niet kunnen bereiken. Zo kan het zijn dat eerdere ervaringen zijn opgeslagen in je brein omdat ze op dat moment te heftig waren of groot waren om te verwerken. 

Het fijne aan brainspotting is dat we niet hoeven te werken met een specifieke herinnering of ervaring. 

Heb je wel beelden bij een eerder trauma, dan hoeven we niet specifiek deze beelden te 'herbeleven'. Deze therapie vorm is dus bij uitstek passend om her-traumatisering te voorkomen.

 

Tijdens de intake bekijken we wat je nodig hebt. In ieder traject zullen we steeds samen bekijken en vaststellen of we op het juiste spoor zitten. 

Onze lichamelijke reactie op stress

Ons lichaam is ingenieus ontwikkeld en over de eeuwen heen en verfijnd in het reageren op onze omgeving.

Oeroude reacties helpen ons om te overleven. Maar wat als de dagelijkse dreiging niet meer een tijger is die ons wil vangen en opeten?

Wat als onze dagelijkse dreiging het omgaan met alle prikkels, informatie, verwachtingen en de hoeveelheid hiervan is? 

Dan nog reageert ons lichaam zoals het is bedoeld én kunnen we last hebben van ons eigen oeroude systeem. 

Hoe? kijk dit filmpje en ik leg het je nader uit.

De reactie die wij als mens hebben op een heftige gebeurtenis, trauma, is helemaal niet simpel.

De gevolgen zijn vaak complex en kunnen effect hebben op je dagelijks functioneren. 

Ik zie vaak mensen die vooral last hebben van zichzelf en worstelen met gevoelens, emoties en lichamelijke gevolgen. Niets is vreemd of raar. Je zult uiteindelijk merken dat je brein en lichaam heel goede redenen hebben om te reageren zoals ze reageren. Dat je hier last van hebt is ook niet vreemd. 

De last die je ervaart kan zich wel vertalen in een gevoel van balen en frustratie over jezelf. Helaas helpt dit niet in het gerust stellen van je systeem.

 

In jouw herstelproces is het hebben van compassie en geduld echt een schone zaak.

 

Je bent van harte welkom!

 

Volg me op Instagram, waar ik geregeld inzichten, ervaringen en inspiratie deel over mijn werk.