Brainspotting

Bij trauma, angst en stress

Brainspotting werk zeer effectief als er sprake is van angsten, blokkades, stress, lichamelijke spanningen, lichamelijke klachten/ pijnen of niet goed te herleiden gevoelens die jou belemmeren.

Brainspotting is een  psychotherapeutische techniek die gebieden in de hersenen weet te bereiken, die we zelf met praten en andere technieken onvoldoende of niet kunnen bereiken.

Zo kan het zijn dat eerdere ervaringen zijn opgeslagen in je brein omdat ze op dat moment te heftig waren of groot waren om te verwerken. Dit kan leiden tot spanningen, overtuigingen, lichamelijke pijnen, stress en klachten die je ervaart maar niet kunt verklaren. Je kunt ze  niet herleiden naar een eerdere specifieke ervaring of hebt er geen beelden bij.

Heb je wel beelden bij een eerder trauma, dan hoeven we niet specifiek deze beelden te 'herbeleven'. Deze therapie vorm is dus bij uitstek passend om her-traumatisering te voorkomen.

Brainspotting helpt niet alleen het trauma te deblokkeren, maar ondersteund ook mensen die onder hoge druk moeten presteren: artiesten, sporters en leidinggevenden.

Daarnaast laat het zich uitstekend combineren met andere therapie vormen die ik in mijn praktijk toepas gericht op angsten, stress en trauma. 

 

Waarom Brainspotting?  

Ons brein en ons systeem is continu onze ervaringen aan het verwerken. Soms zijn de ervaringen zo indringend dat ons verwerkingssysteem gaat haperen.

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade. Dit stagneert je natuurlijke verwerking. Ons systeem parkeert de situatie en slaat de onverwerkte ervaring (het trauma) ergens op.

We kunnen een hoop opslaan in ons systeem, maar op een zeker moment zit de opslag te vol.

Dan ervaren we een steeds groter ongemak. Dit ongemak kan bij iedereen verschillen: overmatige stress, toenemende angsten, opgejaagd gevoel, lichamelijke klachten, concentratie verlies, paniek, slaapproblemen, de ervaring van gevoelloosheid. Iedereen kan weer een eigen manier van ongemak ervaren. 

Om daar uit te komen is het van belang de verwerking weer op gang te brengen.

Brainspotting is daar een uitermate effectieve en vriendelijke werkvorm in. 

Nieuwsgierig? 

Maak dan een afspraak voor een intake waarin je in een korte sessie ontdekt wat Brainspotting voor jou kan doen! 

Hoe werkt Brainspotting? 

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante en gerelateerde gebieden in de hersenen gestimuleerd. Door de stimulering worden de eerder niet verwerkte ervaring weer in beweging gebracht. 

Deze beweging zorgt dat informatie wordt verwerkt. We kunnen het als het ware weer uit de opslag halen en opruimen.

Door zo min mogelijk onverwerkte ervaringen in je opslag te hebben, kan je systeem makkelijker met tegenslagen en ongemak omgaan. Je raakt niet snel over je toeren. Brainspotting helpt dus om ruimte te ervaren in je eigen systeem, je hoofd én je lijf om zo situaties het hoofd te bieden. Je voelt je veerkrachtig. 

De voordelen van Brainspotting:

  • Het is laagdrempelig en voor alle leeftijden toegankelijk
  • Het is effectief voor meerdere aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Het legt minder het accent op je denken en cognitieve oplossingen 
  • Het verdiept de verbinding met je lijf en belangrijke signalen van plezier en ongemak
  • Het heeft een diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen (pre-cognitieve en pre-verbale gebieden)
  • Het is niet noodzakelijk om over situaties te praten
  • Verminderd risico op her-traumatisering en herbeleving
  • Het heeft een diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
  • Relatief kortdurende behandel periode (al naar gelang de problematiek)

De behandeling valt of staat met een goede behandelaar waar je een stabiele en veilige werkrelatie mee opbouwt. 

 

Trauma

Wat is een Brainspot'?

Een 'Brainspot' is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische, emotionele activering van een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het brein.

Dit zit hoogst waarschijnlijk gelokaliseerd in de amygdala, de hippocampus of de orbitale cortex van het limbisch systeem. De 'Brainspot' is in feite een fysiologisch subsysteem, een onderdeel van ons brein,  waarin emotionele ervaring in de vorm van herinnering wordt vastgehouden.

Een soort netwerk van verbindingen in ons brein.

 

Trauma

Lees in mijn blog alles over trauma en de effecten:

 

De effecten van Brainspotting

We werken met een oogpositie die we samen in aanvang bepalen. In het vasthouden van de ingenomen oogpositie, terwijl jij met je aandacht bij jouw eigen lichaam blijft (alle gevoelens en sensaties), zet een diepgaand integrerend en helend proces in de hersenen in werking.

Je brein trekt als het ware de vastgezette reacties en emoties los en maakt ruimte voor nieuwe verbindingen. 

Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de disfunctionele overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren.

Hoe veel werk je vaak al aan bepaalde gevoelens, emoties of sensaties hebt gedaan; je systeem reageert sneller dan je zelf wilt.

 

De overlevingsreacties van ons lichaam zijn namelijk vele malen sneller dan onze eigen gedachten. Deze reacties kunnen we dus niet zomaar naar eigen wens controleren of sturen. 

 

In de praktijk worden mensen door brainspotting verlost van ervaringen die zich op gezette tijden telkens opnieuw in hun leven aandienen. De behandeling stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau van trauma/ blokkade te herstellen.

'Brainspotting' kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken. 

Daarnaast is het de ervaring dat Brainspotting het vertrouwen teruggeeft of verstevigt in het vermogen van je eigen systeem. Je leert (weer) met rust te luisteren naar wat je nodig hebt en hoe je jezelf daarin tegemoet kunt komen. Je eigen systeem is ongelooflijk inventief, ook al kunnen we er soms last van ervaren. Om te merken dat deze 'last' ook een nut dient én zich weer kan herstellen door hetzelfde systeem dat het heeft neergezet, levert ook een diep vertrouwen op in jezelf. 

 

Voor wie is Brainspotting geschikt?

Brainspotting laat zich goed combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. In mijn praktijk werk ik met iedereen die zich herkent in klachten gericht op stress, belemmerende overtuigingen en trauma in de leeftijd van 16 jaar en ouder. 

 

Praktisch

De totale behandeling vindt plaats in een prettige en veilige omgeving. Een klik met mij als therapeut is van essentieel belang en we investeren gezamenlijk om jou met een prettig en veilig gevoel te kunnen laten starten. 

Tijdens de intake bespreken we jouw vraag en de mogelijkheden. Daarin starten we desgewenst al een korte brainspot-sessie om je een gevoel te geven van wat het inhoud. 

Een gemiddeld traject betreft 5 tot 15 sessies van een uur. Het is lastig te voorspellen wat er precies nodig is, omdat bij de één een direct effect te bemerken is en bij de ander een langer traject noodzakelijk is.

 

Het is geheel afhankelijk van de vraag en het unieke van jouw eigen systeem. 

 

Als practitioner in Brainspotting (fase 1 en 2) ben ik verbonden aan de Nederlandse community en sta ik vermeld op de site 

https://www.brainspotting.nl/index.php/nl/menu-practitioners-2/22-gelderland

Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt David Grand Phd.
Inmiddels zijn er over de hele wereld 8000 Brainspottherapeuten actief.

 

Wil je meer weten over behandelingen rondom trauma? Lees hier dan meer over:

Bron: veel informatie op deze pagina is afkomstig van www.brainspotting.nl