Psychosociale therapie
Wat is psychosociale therapie?
Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen om mensen naar hun problemen, ervaringen en belevingen te laten kijken op een manier waarmee zij hun houding en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen.
Psychosociale therapie is ontstaan vanuit de psychologie en sociale wetenschappen. De achtergrond van psychosociale therapie ligt in het begrijpen van menselijk gedrag en hoe dit beïnvloed wordt door persoonlijke ervaringen en de omgeving. Psychosociale therapie richt zich daarom niet alleen op het individu, maar ook op de sociale context waarin hij of zij leeft. Dit maakt de aanpak veelzijdig en holistisch.
Technieken die gebruikt worden bestaan uit gesprekstherapie, gedragstherapie en cognitieve therapie. Gesprekstherapie houdt in dat de je met de therapeut praat over persoonlijke ervaringen en gevoelens. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in problemen en om te werken aan het oplossen ervan. Gedragstherapie richt zich op het veranderen van het gedrag, dat het dagelijks functioneren belemmert. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het aanleren van nieuwe vaardigheden of het afleren van negatief gedrag. Bij cognitieve therapie wordt er gekeken naar hoe de cliënt denkt en hoe dit gedrag en emoties beïnvloedt. Door denkpatronen te veranderen, kan je leren om anders om te gaan met problemen. Door dit te verbinden met je lichaam, je gevoel en je emoties kan je helpen om blokkades en patronen te doorbreken en hier alternatieven voor jezelf te ontwikkelen.
Ik werk met verschillende werkvormen en ben thuis in de Transactionele Analyse, systemisch werken, Acceptance and commitment therapie, rouwtherapie, relatie- en hechtingswerkvormen, management en organisatie ontwikkeling, lichaamsgerichte kennis en therapie, mindfulness en trauma sensitieve technieken.
Samen met jou zet ik in wat past bij jouw vraag, dus dat mag je helemaal aan mij over laten. Ben je toch nieuwsgierig met welke vraagstukken en klachten je bij mij op het juiste adres bent?
Klik op onderstaande link om hier meer over te lezen.
Lees hieronder meer over de verschillende werkvormen:
Wat is dan het verschil tussen een psycholoog en psychosociaal therapeut?
In mijn blog ga ik hier verder op in.
Wat valt er onder psychosociale therapie?
Geaccrediteerde Psychosociale therapeuten vallen onder een koepelvereniging. In mijn geval is de het RBZC. Zij leggen criteria vast waar wij als therapeuten aan moeten voldoen en een daarvan is dat ik aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Ik ben aangesloten bij de NVPA. Dit is de beroepsvereniging het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen.
Het RBCZ stelt dat "psychosociaal therapeuten kunnen helpen bij verschillende klachten, problemen of vraagstukken, waaronder: angsten, fobieën, depressie, onzekerheid, stress of trauma's. Verder kunnen lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en rugpijn soms het gevolg zijn van psychische klachten.
Wanneer je naar mij als psychosociaal therapeut gaat, kan je verwachten dat ik samen met jou ga werken aan het oplossen van persoonlijke problemen, die het dagelijks functioneren belemmeren. Tijdens de eerste sessie zal ik samen met jou bespreken wat je wensen en verlangens zijn en welke problemen je wilt aanpakken. Daarna zal ik verschillende technieken gebruiken (gesprekstherapie, gedragstherapie en cognitieve therapie) om je te helpen bij het bereiken van jouw wensen voor jezelf.
Over het algemeen zal je met een aantal sessies, afhankelijk van de aard van je problemen en je doelen, verder komen of zelf verder kunnen.
Binnen mijn therapie werken we niet met aanrakingen of op een behandelbank.
Hoe weet ik of de zorg kwalitatief goed is?
Voor een optimaal resultaat is het een goed idee om een bekwame therapeut in te schakelen. Iemand met ervaring en kennis, die in staat is een goede communicatie te onderhouden met je huisarts als dat nodig is. Hier vind je de RBCZ psychosociaal therapeuten. Ik val onder de lijst van therapeuten die jaarlijks moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, zodat jij zeker bent van goede zorg.
Dit wordt gemonitord door het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen.
Praktijk In-vloed
Voel je dus welkom met al jouw vragen.
Bijvoorbeeld over rouw, trauma- en stress, relatie vraagstukken, angsten en spanningen, een burn-out of bore-out, (oude) patronen en overtuigingen, keuzestress, zingeving en werkplezier. Iedere vraag die jou bezighoud is relevant om onder de loep te nemen en samen bekijken we welke stappen wilt zetten en bij welke in je kan ondersteunen.
Naast mijn jarenlange werkervaring in de psychiatrie en jeugdzorg heb ik een volle rugzak aan opties om samen met jou toe te passen op jouw vraagstuk.
Je onderzoekt, ruimt op, leert nieuwe optie toe te passen en zet in een aantal gesprekken stappen richting herstel en veerkracht.
Locatie
Gesprekken vinden plaats in de praktijk ruimte, maar kunnen op verzoek ook via zoom verlopen. Ben je slecht ter been? Dan kan ik ook op huisbezoek komen.
Ben je medewerker van een van de organisaties waar ik mee samenwerk? Kijk dan even op onderstaande link.
Wil je meer weten of mij als mens en therapeut?
Praktisch
Een sessies duurt gemiddeld 60 minuten.
De hoeveelheid sessies bespreken we in het eerste gesprek en is maatwerk. Wil je meer weten voordat je instapt? Bel me dan gerust.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding van deze zorg? Klik dan op onderstaande button.